Επισκευή - Τροποποίηση - Αναβάθμιση
Ηλεκτρικού Κυκλώματος
Στην εποχή μας, μια επιτακτική ανάγκη είναι η ηχητική ένταση των μουσικών οργάνων. Σε πρώτη φάση, εξαρτάται από την κατασκευή του μουσικού οργάνου. Όταν το όργανο φτάσει στα όρια του και απαιτούμε περισσότερη ένταση, αναλαμβάνει το ηλεκτρικό ρεύμα. Βέβαια, το ρεύμα χρησιμοποιείται και για την διαμόρφωση ή παραμόρφωση της χροιάς ενός οργάνου.
Οπότε κατασκευάζουμε συστήματα ηλεκτροενίσχυσης, τα οποία βασίζονται στους νόμους και τις αρχές της ηλεκτροφυσικής επιστήμης. Το πρώτο στάδιο είναι μετατροπή της μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική, και αυτό το κάνουν οι μορφοτροπείς (μαγνητικές κεφαλές, κάψες). Μορφοτροπέα, αποκαλούμε κάθε συσκευή η οποία μετατρέπει μια μορφή ενέργειας σε κάποια άλλη.
Για την ηλεκτροενίσχυση των μουσικών οργάνων, ο μορφοτροπέας λειτουργεί βάση του πιεζοηλεκτρισμού ή του ηλεκτρομαγνητισμού. Mε βάση την αρχή λειτουργίας, θα διαμορφωθεί το σύνολο του κυκλώματος πάνω στο μουσικό όργανο. Τα πιεζοηλεκτρικά συστήματα λειτουργούν με την τοποθέτηση κάψας στο καπάκι του οργάνου ή ράβδου κάτω από την γέφυρα. Εκμεταλλευόμαστε την μηχανική ενέργεια των κυμάτων που διαδίδονται στα στέρεα υλικά (γέφυρα, αντηχείο) και προέρχονται από την ταλάντωση των χορδών, για να την μετατρέψουμε σε ηλεκτρική.
Αυτό γίνεται με την βοήθεια κεραμικών ή κρυσταλλικών υλικών, που έχουν την ικανότητα να παράγουν ηλεκτρική τάση όταν στην επιφάνεια τους ασκηθεί πίεση. Τις ράβδους τις χρησιμοποιούμε για να λαμβάνουμε σχεδόν απευθείας την ταλάντωση των χορδών, δηλαδή σε μεγαλύτερο βαθμό τον ήχο που παράγουν αυτές και σε δεύτερο βαθμό του αντηχείου. Τις κάψες για να λάβουμε σε μεγαλύτερο ποσοστό τις ταλαντώσεις του αντηχείου, το ηχόχρωμα και την δόμηση του ξύλου, απ' ότι των χορδών. Γενικά, τα πιεζοηλεκτρικά συστήματα αποδίδουν ένα πιο φυσικό ήχο.
Η αρχή λειτουργίας των ηλεκτρομαγνητικών συστημάτων, βασίζεται στις μαγνητικές κεφαλές, κοινώς γνωστές ως "μαγνήτες". Χρησιμοποιούμε τον όρο μαγνητική κεφαλή και όχι μαγνήτη, για να διαχωρίζουμε την συσκευή από το μαγνητικό υλικό (μαγνήτη) που βρίσκεται μέσα στην συσκευή. Πρόκειται για συσκευές που λειτουργούν ως ηλεκτρογεννήτριες.
Αξιοποιούν απευθείας την ταλάντωση των μεταλλικών χορδών, οι οποίες καθώς πάλλονται πάνω από την μαγνητική κεφαλή δημιουργούν μια διαφορά ηλεκτρικού δυναμικού στα άκρα του πηνίου της. Οπότε γίνεται κατανοητό, ότι λειτουργούν μόνο με μεταλλικές χορδές.
Για να χειριστούμε και να διαμορφώσουμε το ρεύμα που εξάγει ο μορφοτροπέας μας, χρειάζεται ένα κύκλωμα χειριστηρίων και ηλεκτρικών στοιχείων. Αυτό το κύκλωμα, μπορεί να είναι παθητικό ή ενεργητικό. Παθητικό κύκλωμα, σημαίνει ότι η τάση που παράγει ο μορφοτροπέας είναι αρκετή για την λειτουργία όλων των κυκλωματικών στοιχείων του.
Παθητικά κυκλωματικά στοιχεία είναι τα ποτενσιόμετρα, οι πυκνωτές, οι αντιστάσεις και οι δίοδοι. Ενεργό κύκλωμα, σημαίνει στην ουσία ότι έχει προστεθεί μια μπαταρία στο κύκλωμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως για ένα λόγο. Για να λειτουργήσουν οι προενισχύσεις των ενεργητικών (active) μαγνητικών κεφαλών και των πιεζοηλεκτρικών στοιχείων.