Επισκευή - Τροποποίηση
Μαγνητικών Κεφαλών

Μια μαγνητική κεφαλή με την πρώτη ματιά φαίνεται ως μια απλή συσκευή. Είναι κατασκευασμένη από ένα πηνίο χάλκινου σύρματος, μονωμένο για να αποφευχθεί βραχυκύκλωμα, τυλιγμένο γύρω από μαγνήτες ή μαγνητικά πέδιλα πόλων. Σκοπός της συσκευής είναι να μετατρέψει τη μηχανική ενέργεια των χορδών σε εναλλασσόμενο ρεύμα ώστε να μπορέσει να φτάσει  στο ηχείο του ενισχυτή μας.

Οι μαγνητικές κεφαλές διαχωρίζονται σε παθητικές και ενεργητικές. Στις παθητικές, το μαγνητικό πεδίο είναι αρκετά ισχυρό ώστε να παραχθεί ρεύμα μέσα στο πηνίο τους. Στις ενεργητικές, το μαγνητικό πεδίο είναι ασθενέστερο, για αυτό υποβοηθάει η τάση μιας μπαταρίας για ένα σήμα εξόδου με ικανοποιητική στάθμη.

Image

Με σκοπό να κατασκευαστεί μια κεφαλή με καλή στάθμη εξόδου, να είναι αρμονικά πλούσια και να προσφέρει αρκετή διάρκεια ταλάντωσης (sustain), είναι απαραίτητο να αλληλεπιδρούν με ακρίβεια όλα τα δομικά στοιχεία της. Είναι επίσης σημαντικό να επιλεχθούν τα καλύτερα υλικά και οι κατάλληλες μέθοδοι κατασκευής. 

Τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του κάθε στοιχείου που χρησιμοποιείται για να κατασκευαστεί η κεφαλή, συνεισφέρουν με το τον δικό τους τρόπο στον τελικό ήχο. Μπορούμε να τροποποιήσουμε λοιπόν τον ήχο, παρεμβαίνοντας στα δομικά υλικά της συσκευής.

 

Image
Image

Ένα συχνό λάθος των μουσικών είναι να αγοράζουν μαγνητικές κεφαλές βασιζόμενοι σε κρητικές άλλων αγοραστών, αλλά να παραμελούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Πολλές φορές μια μαγνητική κεφαλή μπορεί να είναι εκτός φάσης με κάποια άλλη, λόγω περιέλιξης ή μαγνητικής πολικότητας. Μπορούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα μια λάθος αγοράς, με αναστροφή της μαγνητικής πολικότητας ή της φοράς του ρεύματος.

Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται, είναι η εξασθένιση των μαγνητών, λόγω παλαίωσης, έκθεσης σε ισχυρό μαγνητικό πεδίο (ηχεία ενισχυτών, μοτέρ συσκευών) ή υψηλή θερμοκρασία (αφημένο όργανο σε αυτοκίνητο το καλοκαίρι ή επαφή με θερμαντικά σώματα) και πιο σπάνια κρούση (πτώση). Όμως και πάλι υπάρχει λύση. Μπορούμε να επαναφορτίσουμε τους μαγνήτες των κεφαλών για να επανέλθει η ισχύ τους, τις περισσότερες φορές στα αρχικά της επίπεδα. 

Image
Image

Μια ακόμα συχνή βλάβη, είναι να κοπεί το σύρμα του πηνίου. Ανάλογα την περίπτωση, μπορούμε να επιλέξουμε αν θα συνδέσουμε ξανά τα δύο άκρα, ή αν θα χρειαστεί καινούρια περιέλιξη με σύρμα πανομοιότυπων προδιαγραφών. Τέλος, υπάρχει ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται κυρίως σε φτηνές συσκευές ή "γερασμένες".

Είναι ο συντονισμός των δομικών υλικών σε κάποιες συχνότητες με αποτέλεσμα να ακούγεται ένα ενοχλητικό σφύριγμα ανάδρασης. Η λύση είναι το κέρωμα της μαγνητικής κεφαλής, για την σταθεροποίηση όλων των στοιχείων της όταν συντονίζονται και τείνουν να δονούνται. 

Image
Image